Robert Galbraith (J. K. Rowling): The Running Grave

The Running Grave je sedmý a nejnovější díl detektivní série, který J. K. Rowlingová vydává pod pseudonymem Robert Galbraith. Dvojice detektivů Cormoran a Robin tentokrát vyšetřuje náboženskou sektu - cult, která sama sebe samozřejmě považuje za církev - church. Jediný způsob, jak se o ní dozvědět pravdu, je vyšetřování v utajení - undercover investigation - a tak se Robin vydává za bohatou Rowenu a předstírá o církev zájem. Představitelé sekty doufají, že z Roweny kápne nějaký dar - donation - a tak ji brzy pozvou na pobyt v jednom ze svých center. Robin je tak svědkem údajně nadpřirozených jevů v jejich chrámu - temple - a uctívá jejich utonulého proroka - the drowned prophet. Čím déle Robin v sektě žije, tím více je zděšená z jejích praktik, ale získat důkazy není jen tak. Jak je Rowlingové dobrým zvykem, The Running Grave je pořádná bichle - originál má 960 stran a audiokniha trvá 34 hodin. A přesto jsem se ani chvíli nenudila, protože je to dobrodružný vhled do fungování náboženských sekt.

🛐 cult = sekta
⛪ church = církev
🕵️‍♀️ undercover investigation = vyšetřování v utajení
💸 donation = dar, příspěvek (na charitu apod.)
🛕 temple = chrám
🌊 the drowned prophet = utonulý prorok

Když píšu tyto řádky, v češtině ještě nevyšel ani předchozí, šestý díl série o Cormoranu Strikeovi, o němž jsem tu psala před rokem. Tenhle loňský článek je z mého blogu zdaleka nejčtenější - lidé se na něj dostávají, když hledají klíčová slova "ink black heart český překlad" a tak podobně. Nebuď jako oni - nečekej na překlad, nauč se anglicky a přečti si originál! 😉

Video natočil Petr Beneš z Black Salt Production

 

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Doučování středoškolské látky
Firemní výuka