Čtenářský deník: The Ink Black Heart

kniha The Ink Black Heart
Jednou z výhod znalosti cizího jazyka je možnost číst knihy v originále. To se hodí zvlášť u těch tlustých, jejichž překlad do češtiny trvá celou věčnost! Poprvé jsem téhle výhody využila ve svých patnácti letech, když vyšel Harry Potter a Fénixův řád. Hned jak mi ho táta z Británie přivezl, ležela jsem v něm tři dny, dokud jsem ho nepřečetla.
 
I po dvaceti letech je J. K. Rowling zárukou napínavé četby. Před pár dny jsem (ve tři v noci) jako audioknihu doposlouchala šestý díl její detektivní série o Cormoranu Strikeovi a Robin Ellacott, kterou vydává pod pseudonymem Robert Galbraith. Stejně jako v případě Harryho Pottera, i v téhle sérii má JKR tendenci psát každý díl delší než ten předchozí. The Ink Black Heart má 1024 stran, audiokniha trvá skoro 33 hodin.
 
Cormoran a Robin se tentokrát ponoří do světa okolo kresleného seriálu The Ink Black Heart, jehož spoluautorka Edie byla ubodána na hřbitově, který ji k dílu inspiroval. Okruh podezřelých je široký, protože Edie měla nepřátel plno - a to paradoxně i mezi fanoušky seriálu, který kreslila. Také byla jedním z terčů krajně pravicového teroristického hnutí. Všechno je to prostě pořádně zamotané a proto asi musela kniha být tak dlouhá :)
 
JKR se při vykreslování online komunity fanoušků a haterů nepochybně inspirovala vlastními zkušenostmi, v textu však není cítit žádná hořkost. JKR nehodnotí, jen živě popisuje prostředí, které dobře zná. A je to jízda! Audiokniha je navíc umělecké dílo samo o sobě. Načetl ji herec Robert Glenister, který výborně ztvárnil jednotlivé postavy - jejich povahu, emoce i specifický přízvuk v angličtině.
 
[POZOR SPOILER - tento odstavec kdyžtak přeskočte]
Jedna věc mě ale na celé sérii trochu štve, a to je milostný život detektivní dvojice. V každém díle to mezi Cormoranem a Robin jiskří, ale nikdy se to nerozhoří. A v každém díle se objeví Cormoranova nesnesitelná bývalá přítelkyně Charlotte. Mnoho čtenářů tu trochu romantického napětí určitě oceňuje, ale mě už to po tolika dílech nudí, protože na rozdíl od vyšetřování, které je pokaždé o něčem jiném, je tohle pořád o tom samém. Jsem zvědavá, jak dlouho JKR bude to napětí mezi hlavními postavami natahovat.
[KONEC SPOILERU]
 
Každopádně můžu The Ink Black Heart doporučit, ať už si ho zvládnete přečíst či poslechnout teď, nebo počkáte na překlad, ať už detektivky čtete nebo ne. Já třeba normálně detektivky nečtu - první díl téhle série jsem si přečetla napůl ze zvědavosti, napůl z loajality k autorce mého dětství a dospívání. A i když jsem si už několikrát říkala, že na další díl kašlu, že je to “jen” detektivka, stejně jsem to nakonec nevydržela :)

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Doučování středoškolské látky
Firemní výuka