Verena Keßler: Eva

Verena Keßler: Eva

V románu Eva nám autorka Verena Keßler umožní nahlédnout do vnitřního života čtyř žen, z nichž každá se nachází v úplně jiné situaci ve vztahu k mateřství. Titulní Eva je učitelka, která se netají názorem, že by vzhledem ke klimatické krizi nikdo mít děti neměl. A schytává za to pořádný shitstorm. Její perspektivě je ale věnována jen druhá část knihy a trochu paradoxně je vyprávěna ve 3. osobě, zatímco perspektivy ostatních žen jsou vyprávěny v 1. osobě. Jako by bylo těžké se do jejího menšinového názoru vcítit. Mně přitom byla její postava nejbližší a kvůli ní jsem román četla. Bylo osvěžující se v beletrii konečně setkat s někým, kdo tohle téma považuje za důležité a vidí ho jako já. Sama jsem děti nikdy nechtěla a čím jsem starší a víc toho o světě vím, tím absurdnější mi přijde na něj přivádět další lidi. Hodně jsem si ale rozuměla i s první vypravěčkou, která se sice snaží otěhotnět, ale vlastně si vůbec není jistá, jestli to doopravdy chce, nebo jen zajišťuje “smysl života” svému příteli. I do třetí ženy pro mě bylo snadné se vcítit, přestože má děti hned tři. Úzkosti, kterými trpí, bych na jejím místě měla zaručeně taky. Zato poslední vyprávění matky, jejíž dítě zemřelo, mě oslovilo nejméně, bylo na mě příliš sentimentální a přiznám se, že mi trochu pokazilo celkový dojem z knihy. Každopádně jsem ale za tenhle román moc ráda. Dobrovolná bezdětnost a klimatická krize jsou témata, o nichž by se mělo mluvit a psát mnohem víc, než se tomu děje.
Román Eva právě vyšel i v češtině v nakladatelství Prostor. Těším se na páteční besedu s autorkou Verenou Keßler v rámci německojazyčného programu Das Buch na veletrhu Svět knihy!

Užitečná slovní zásoba ke knize:

  • der Shitstorm = bouřlivé rozhořčení na internetu ve formě komentářů, příspěvků apod. včetně urážek
    • slovo bylo zvoleno anglicismem roku 2011
    • existuje i napůl poněmčená varianta "der Shitsturm" (der Sturm = bouře)
  • freiwillig kinderlos = dobrovolně bezdětná/ý
  • die Klimakrise = klimatická krize

Zajímavé odkazy k tématu:

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Firemní výuka