Kazuo Ishiguro: Klara and the Sun (Klára a Slunce)

Román Klara and the Sun (Klára a Slunce) napsal britský spisovatel Kazuo Ishiguro. Odehrává se v blíže neurčené dystopické budoucnosti, v níž mají děti movitějších rodičů své AFs, což je zkratka pro artificial friend - umělý přítel nebo přítelkyně. Jedním z těchto androidů navržených pro to, aby dělali společnost dětem, je i titulní Klara, vypravěčka příběhu. Funguje na solární pohon, ona sama to však vnímá poetičtěji: slunce jí poskytuje výživu - nourishment. Klara proto neustále vnímá vzory - patterns - které sluneční světlo vytváří. Ale nejen ty. Všímavá Klara pozoruje - observes - všechno, co se kolem ní děje. I proto se zdá být ideální společnicí pro čtrnáctiletou Josie, kterou trápí tajemná nemoc. Klara je odhodlaná udělat vše, co je v jejích silách - do her best / do her utmost, aby Josie pomohla. Komplikují jí to však rodinná tajemství, mezilidské vztahy i její omezené chápání světa.
Kazuo Ishiguro patří mezi moje nejoblíbenější spisovatele, ale z téhle jeho poslední knihy jsem rozpačitá. Při druhém poslechu jsem ji ocenila víc než při prvním před třemi lety, ale některé pasáže mě vyloženě nudily.

🤖 artificial friend = umělý přítel nebo přítelkyně
🌞 nourishment = výživa
♦️ pattern = vzor(ec)
👀 observe = pozorovat, všímat si
🏅 do her best/utmost = udělat vše, co je v jejích silách

Video natočil a fotku vyfotil Petr Beneš z Black Salt Production

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Doučování středoškolské látky
Firemní výuka