Čtenářský deník: Zur See

Čtenářský deník: Zur See

Dnes bych vám chtěla představit úžasnou knihu Zur See od Dörte Hansen. V češtině téhle autorce zatím vyšly dva její předchozí romány: Starý kraj (Altes Land) a Polední hodina (Mittagsstunde). Novinka Zur See (K moři) vyšla koncem září 2022 a zatím přeložena nebyla. Četla jsem ji na setkání Knižního klubu v Goethe-Institutu, které se koná příští týden, a moc se těším na diskuzi!

Román se odehrává na bezejmenném německém ostrově v Severním moři. Absence jakýchkoli zeměpisných názvů dodává příběhu archetypální vyznění - vykresluje kontrast mezi ostrovem a pevninou obecně, ne mezi konkrétními místy.

Děj se soustředí kolem jedné rodiny starousedlíků a místního faráře, okrajově se dozvídáme i o osudech dalších obyvatel ostrova. Každá kapitola je vyprávěna z perspektivy jedné ze šesti hlavních postav. Ačkoli hlavní dějová linka zachycuje přibližně jeden rok, prostřednictvím mnoha flashbacků si poskládáme dohromady celou historii rodiny. Vztahy mezi jednotlivými členy a důležité události v jejich životech jsou odhalovány postupně a mnohdy jen v náznacích, takže čtenář/ka musí dávat pozor, aby vše pochopil/a. To při četbě vyvolává neustálý pocit mírného napětí, ačkoli se v románu nic moc napínavého vlastně neděje. Mě tenhle sofistikovaný způsob vyprávění moc bavil.

Skrze příběh rodiny Sanderových a faráře je nastíněn i příběh samotného ostrova. Idylické vnímání ostrova turisty a chalupáři, kteří na něm tráví jen teplé měsíce, je v ostrém kontrastu se zkušeností starousedlíků, kteří důvěrně znají i místní zimu. Ti ví, že Severní moře je nevyzpytatelné a představuje nebezpečí, přesto mají k moři i k ostrovu hluboký vztah a nedokážou svůj domov opustit. Ostrov je součástí jejich identity. Ostrov se však nevratně mění. Přírodní živly ho proměňovaly vždy - moře ho posouvalo a tvarovalo, ať už jemně a nenápadně postupem času, nebo náhle a násilně během bouřky. Jenže teď ostrov čelí dvěma novým živlům, za nimiž stojí člověk - turismu a klimatické změně.

Autorka vypráví krásným poetickým jazykem a vytváří magickou a přitom nesentimentální atmosféru. Doporučuju!

Román mi připomněl můj vlastní čas strávený na německém pobřeží Severního moře. V červenci 2012 jsme s tátou pět dní objevovali spolkovou zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Na jejím západním pobřeží jsme navštívili ostrov Sylt, městečko Husum a slavný maják Westerheversand. Přikládám fotku z procházky po Watt - mořském dně odhaleném při odlivu.

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Doučování středoškolské látky
Firemní výuka