R. F. Kuang: Yellowface

R. F. Kuang: Yellowface

Yellowface je pátý a zatím poslední román americké spisovatelky čínského původu R. F. Kuang, ve kterém předkládá drsnou satiru nakladatelského prostředí. Titul "yellowface" je odvozen od termínu "blackface", což je divadelní praktika, kdy si herec-běloch nabarví tvář na černo a hraje černošskou postavu. Blackface je v dnešní době považován za projev rasismu. A rasismus je jedním z ústředních témat Yellowface.

Neúspěšná mladá spisovatelka June Hayward se od studií kamarádí s bývalou spolužačkou Athenou Liu. Je to hořké přátelství - June totiž Atheně závidí její pohádkově úspěšnou spisovatelskou kariéru. Když Athena během Juniny návštěvy nečekaně zemře, June z jejího bytu odnese čerstvě dokončený rukopis a po rozsáhlých úpravách ho vydává za svůj, čímž odstartuje bláznivý řetězec událostí. June je totiž skrz naskrz bílá Američanka, zatímco Athena měla čínské rodiče a její rukopis pojednává o zapomenuté kapitole čínské historie. Odtud název románu Yellowface, což je jedna z nadávek, kterou někteří čtenáři June častují - copak má běloška právo psát o záležitostech jiných etnických skupin?

To je jen jedna z mnoha otázek, které kniha klade prostřednictvím celé řady postav z různých názorových táborů. Děj má neuvěřitelný spád, vyposlechla jsem si ho jako 8,5-hodinovou audioknihu na dva zátahy - první půlku v sobotu večer, druhou půlku v neděli ráno - a ani chvíli se u toho množství zvratů nenudila. Je to fascinující, sarkastická sonda do knižního byznysu i aktuálních kulturních válek. Pasáže věnující se twitterovým shitstorms mi připomněly The Ink Black Heart, což je můj zatím nejoblíbenější díl detektivní série J. K. Rowling. Yellowface má navíc nespolehlivou vypravěčku, čímž celý román dostává další, hodně zajímavý rozměr!

Zkrátka je to must-read pro všechny milovníky literatury. Hodlám se k němu v budoucnu vrátit - a tentokrát v pomalejším tempu, abych všechny myšlenky, postřehy a fórky měla čas pořádně vstřebat!

Slovní zásoba k románu (odkazy vedou na slovníková hesla, kde si lze pustit výslovnost):

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Firemní výuka