Naučte se lidské tělo s Rammstein

obrázek z videoklipu Zick Zack od Rammstein

Chcete si zopakovat a rozšířit slovní zásobu na téma lidské tělo, potrénovat svoje vyjadřovací schopnosti, poslechnout si chytlavou píseň a podívat se na vtipný videoklip? Mám pro Vás několik úloh, které se točí okolo písně Zick Zack od Rammstein. Jste učitel/ka nebo lektor/ka? Vyzkoušejte materiály s vaší třídou nebo klienty a dejte mi vědět, jak se Vám s nimi pracovalo.

Fenomén Rammstein

Když se řekne hudba v němčině, každému se vybaví Rammstein. Přiznám se, že já sama je nikdy neposlouchala a nechápala jejich úspěch. Čím to, že zrovna oni dobyli neněmecky mluvící svět? Když se studenti dožadovali písní Rammstein ve výuce, moc se mi do toho nechtělo. Texty jsou sice poměrně jednoduché, ale frontmanova výslovnost je nepřirozená, paroduje stereotyp o němčině jako tvrdém jazyku. Jeden z hlavních přínosů autentických nahrávek - naposlouchání správné výslovnosti - v tomhle případě neplatí. A abych byla upřímná, stylizace kapely mě odpuzovala. Proto mě překvapilo, jak moc se mi líbí poslední album Zeit! A protože jsme v době jeho vydání v některých skupinách zrovna probírali části těla, singl Zick Zack jsem hned použila ve výuce.

Zick Zack

1. Poslech

Doplňovačka je vhodná pro ty, kdo nějaké části těla již znají, ale ne všechny, které se v písni objeví (vytvořila jsem ji pro třídu ve 14. lekci učebnice Direkt interaktiv 2). Pokud již většinu částí těla znáte a chcete si je pouze zopakovat, zkuste tuto variantu.

A. Varianta na počítači

B. Varianta na papíře (vhodné pro školní třídu)

Stáhněte si a vytiskněte pracovní list

Pusťte si z YouTube písničku. Nekoukejte na video, jen poslouchejte a v pracovním listu doplňte chybějící slova. Často jsou to části těla, ne však vždy.

Zkontrolujte si, co jste doplnili, podle klíče. Tak schválně, kolik slovíček jste vyposlouchali nebo tipli správně? Kolika jste nerozuměli, přestože je znáte? Kolik jich neznáte?

2. Slovní zásoba

Najděte v textu písně co nejvíce slov, která označují části těla nebo souvisí se zdravím či operací. Svůj seznam si porovnejte s mým seznamem. Slovíčka, která považujete za užitečná, si poznamenejte do svého slovníčku nebo aplikace (např. Anki) a naučte se je.

3. Videoklip

Nyní přišel čas na videoklip. Varování: Místy vám může připadat nechutný. Holt Rammstein :)  Chcete trénovat i svůj mluvený nebo psaný projev? Zodpovězte otázky níže.

Fragen zum Video

  1. Wo spielt das Video?
  2. Was für Personen siehst du?
  3. Wie sehen die Personen aus?
  4. Was machen sie?
  5. Worüber macht sich die Band lustig?

4. Diskuze

Varování: Poslední otázka může být pro práci v kolektivu příliš osobní.

  1. Was heißt "plastische Chirurgie" und was heißt "Schönheitsoperation"? Gibt es da einen Unterschied?
  2. Wann ist plastische Chirurgie notwendig?
  3. Wie ist deine Meinung zu Schönheitsoperationen?
  4. Gibt es an deinem Körper etwas, das du ändern möchtest? Würdest du deswegen eine Schönheitsoperation haben?

5. Scénka (Rollenspiel)

  • Person A: Du möchtest eine Schönheitsoperation haben. Überzeuge deine Freundin / deinen Freund von der Idee.
  • Person B: Deine Freundin / dein Freund möchte eine Schönheitsoperation haben. Versuche es ihr/ihm auszureden.

O autorce

Jmenuji se Denisa Hobbs a jsem lektorka angličtiny a němčiny. Oba jazyky jsem vystudovala na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let je vyučovala na pražském víceletém gymnáziu. Od léta 2022 pracuji na volné noze. Máte-li zájem o spolupráci, napište mi.
Denisa Hobbs

Mgr. Denisa Hobbs

Lektorka anglického a německého jazyka z Prahy.

Služby

Individuální výuka
Konverzace
Konverzační procházky
Příprava na jazykové certifikáty 
Příprava na maturitu
Doučování středoškolské látky
Firemní výuka